Followers

Friday, February 3, 2012

Kalau Aku Kaya?

yezzah... kembali mengapdet blog.. alkisahh.. planning aku tuk outing terakhir semester ni pda hari sabtu xdpt d teruskn kerna kaki terseliuh.. wahaha.. bengkak plak.. =.=' huu dugaan2.. ade sesape sudi bawa beta brjln2 dn mnjdi drebar? hihi.. naseb2.. alhamdulillah.. Allah masih beri peluang menghapuskn dosa2 kecik.. iskk.. time kaseh Allah.. T_T wokeyh, berbalik pda tajuk kite ye..


Apa yg aku lihat, eh, x2, apa yg aku sniri prnah rasa, prnah alami, bila terjdinya sesuatu yg kita rasa mcm x besh or x mcm hepi ending fairy tale tuh, kita mula la nk pk..


"kalau aq study betol2 ritu, msti bleh jwb soklan td."

atau


"kalau aq x klua td, mesti x buang masa ceni.."


dan atau lg

"kalau lh aq hensem, mesti ramai awek suke kat aq.." <<eh2 , ini lari tajuk.. haha




n so on... mo0d:bru beh exam.. btw, camtu antara ayat2 yg akupernah terbayang2 dlm incik hotak atau dlm bahse omputihnye, brain.. 

jd, pernah x rakyat sekalian terpikir kn ayat yg sama ini? atau mungkin ayat berlainan tetapi menggunakn perkataan yg sama iaitu, KALAU..?
apakh anda rasa penggunaan kalau itu bakal mengubah hidop anda? atau penggunaan kalau boleh menghapgrade pointer anda? ohh pointer aku juga x la bagus pon, tp sesungguhnya percaya lh pada ketentuanNya... hukhuk.. 
Aku cuma nk bgthu, jika anda tergolong dlm tikar gulong golongan yg suka ber'kalau' ni, anda berada dlm kebahayaan.. hoh..! **mata terkebil kebil.. anda tahu mengapa??
Secara realitinya (sila lihat pda realiti kerna skrg terlalu byk masa d luangkn d alam maya.. hoho..), penggunaan kalau akn menjejaskn keupayaan tatabahasa anda.. eh..! huu melalut lg.. x2.. penggunaan kalau yg overdose akn menyebabkn berlakunya pencemaran terhadap iman dlm hati kita.. ha? mengapa anda tanya? kerna penggunaan kalau yg kerap tidakkh akn menjejaskn sistem pernafasan dan kepercayaan pada ketentuan Allah? pda Qada' dan Qadar kita? T_T
Sedar atau tidak, bila asek ber'kalau' ja, kita secara x langsung spt tdk yakin dan x mahu menerima realiti dan ketentuan Allah terhadap apa yg berlaku..
"kalau la x tdoq lewat mlm td, msti bgn awai pg ni"
"kalau la aq x ikut dia td, mesti x jdi mcm ni"
bla.. bla.. bla..

nmpk x? nmpk x cobaan utk tdk menerima kenyataan d ctu?? ohh sgt licik bukan?
nauzubillah..





Nabi SAW bersabda:"Jika terjadi sesuatu kepadamu, jangan katakan, 'Kalau aku berbuat, maka terjadi ini dan itu.' Tapi katakan, 'Allah telah menakdirkan. Apa sahaja yang dia kehendaki, maka Dia kerjakan.' Kerana kata 'kalau' itu membuka ruang kepada amal Syaitan."
[Hadith riwayat Imam Muslim]

mula2 kalau2.. pastu ragu2.. hmm.. blom lg pkcik marabahaya syaitonirrajim masok campo.. habes la.. lg2 insan yg lemah mcm aku.. oh astghfirullah.. Allahu Allah.... =.=

"Kamu d wajibkn berperang (menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yg kmu benci; dan boleh jdi kmu benci kpd sesuatu pdahal ia baik bg kmu, dan boleh jdi kmu suka pda sesuatu pdahal ia buruk bg kmu. Dan ingtlh, Allah jualh yg Maha Mengetahui (semua itu) sedang kmu tdk mengetahuinya.." [albaqarah:216]

Kembali pda mo0d bru abeh exam, kalau kita berakhir dgn dpt result yg x spt yg kita mahukn, sama ada kita sedar atau x bahwa kita sememangnya bersikap malas, lalai b4 exam tuh, tp percayalh, time tu, waktu tu, mmg takat tu ja rezeki Allah nk bg.. kalau Allah dh kata takat tu ja dpt, takat tu lh.. [kun fayakun] hmm2... paham dak? xpyh la nk pkiaq byk2, kalau kita study lg lebih2, kita stay up lg lama, kita kurg on9 (eh), maka kita akn dpt result gempak.. 

ohye, d sebabkn xleh nk kalau sgt, bukan bermkna anda boleh teruss berada d kwsn selesa dan menerima semua ketentuan secara membab* buta tanpa perlu berusaha.. oh tidakk! ofkos man jadda wa jada.. hee.. masih ingt ayat ini? haa... kmu dpt apa yg kmu usaha..

"Sesungguhnya Allah tdk akn mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri.." [ar ra'd : 11]

Terutama sekali pabila dugaan yg melanda itu terasa sgt berat dan anda x layak memikulnya, jgnlh cepat melatah dan salahkn org lain, carilh ibrahnya, carilh hikmahnya, pasti ada.. kdg2 tersembunyi xdpt d temui, tpi lama kelamaan muncul jua ^_^
subhanallah.. Aturan Allah itu indah..!


p/s: musim cuti bermula.. walaupon skjap je, berbaloi lh.. hmm2.. aku rasa spt rindu menjalar d seluruh pelusuk jiwa.. ohh sahabat2 sekalian, walau kita jauh d mata, semoga hati sentiasa bersama.. uhibbukum fillah..! rindu yg halal sgt2 ho liauuu....! ^_^ after all, single is also g0od rather than dating b4 married kn? hihi.. semoga kita d kurniakn jod0h yg membawa ke syurga.. [m0od tawen2 mai dahhh,kna stop neh..]

2 comments:

  1. ukht nuri adilah : subhanallah... sama2 lh kita ingat mengingati.. ;)

    ReplyDelete